Czarny Sezam 1000g Vivio
Sezam znalazł zastosowanie w medycynie, kosmetykach i kuchni dzięki bogactwu wartości odżywczych. Nasiona sezamu mogą być białe, czerwone, brązowe lub czarne, najczęściej w kuchniach spotykamy białe i czarne. Nasiona sezamu nadają potrawom specyficzny aromat i orzechowy smak. Są głównym składnikiem pasty tahini - sezam dodawany jest między innymi do hummusu i chałwy. Sezamol, sezamaminol i sezam, naturalne przeciwutleniacze zawarte w ziarnach, sprawiają, że sezam jest niezwykle odporny na jełczenie. Nasiona sezamu to skarbnica wapnia wzmacniającego kości. Są bogatym źródłem przeciwutleniaczy i fitosteroli, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serca. Sezam zawiera witaminy A, z grupy B (B1, B2, B3, B6 i B9), E oraz składniki mineralne: cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, sód, wapń i żelazo.